top of page

Provenció de conflictes

Que és el conflicte?

 

"El conflicte és un "procés interactiu" que es dóna en un context determinat.

És una construcció social, una creació humana, diferenciada de la violència (pot haver-hi conflictes sense violència però no violència sense conflicte), que pot ser positiu o negatiu segons com s'abordi i finilitzi, amb possibilitats de ser conduït, transformat i superat(pot convertir-se en pau) per les mateixes parts, amb o sense ajut de tercers, que afecta a les actituds i comportaments de les parts, en el qual com a resultat es donen disputes.

Acostuma a ser producte d'un antagonisme o incompatibilitat (inicial però superable) entre dos o més parts, el resultat complex de valoracions, pulsions instintives, afectes, creences, etc, i expressa una insatisfacció o desacord sobre coses diverses".

 

Vicenç Fisas (1998)

 

 

Fins ara, tant la teoria com la pràctica referent a la resolució de conflictes, ens ha parlat de la prevenció dels mateixos, és a dir, de com evitar l’aparició de qualsevol tipus de conflicte. Aquest terme, el creiem adequat per a macroconflictes com poden ser els de tipus bèl·lic o d’altres amb similars conseqüències  destructives, però no per a tota la resta.

Des del món de la Cultura de Pau, s’entén el conflicte com a quelcom inevitable, inherent a les relacions humanes i extremadament positiu si s’aborda a temps i es treballa de manera adequada, ja que suposa una oportunitat única de canvi i creixement.

La Provenció de conflictes analitza el problema, investiga les seves causes i l’afronta per tal que es desenvolupi de manera pacífica i constructiva.

Aquest procés ha d’iniciar-se durant les primeres fases del conflicte, abans que esclati la crisi del mateix. D’aquesta manera, tractarà de buscar i aportar una explicació adequada al conflicte, un coneixement dels canvis estructurals necessaris per a eliminar les seves causes i una sèrie de condicions que propicïin un clima adient i afavoreixin unes relacions cooperatives que evitin futures situacions similars.

 

Per tal que tot aquest procés pugui dur-se a terme, és necessari un treball previ per part de la comunitat en general, un treball centrat en el desenvolupament d’uns hàbits i habilitats concordants amb la cultura de pau i la convivència positiva com ara:

  • Propiciar un ambient d’estima i confiança entre les persones involucrades.

  • Afavorir la comunicació (efectiva, activa i empatica).

  • Promoure el consens com a model de presa de decisions.

  • Treballar de manera cooperativa.

 

Font: ¿Cómo nos relacionamos con la ciudad? Propuestas para una convivenciapacífica. III Audiencia Pública a los chicos y chicas de San Sebastián. Curso 2003-2004

 

 

 

 

 

Com afrontar un conflicte i extreure'n un aprenentatge positiu?

 

Adjuntem un breu però interessantísim dossier elaborat per Paco Cascón Soriano “Educar en y para el conflicto”  on se’ns aproxima al conflicte en general, a la manera positiva d’afrontar-lo, a les diferents posicions a prendre en aquest i a les múltiples eines i tècniques de que en podem fer ús per a assolir aquest objectiu.

bottom of page