Antropologia Familiar (Social i Cultural)
Identitat Social i Cultural

La identitat social: és la part del nostre propi concepte personal que s' ha format i es formarà indefinidament a través del grup social al qual pertanyem, juntament amb el significat emocional i valoratiu que comporta aquest fet. Aquest sentiment de pertinença a un grup, s'adquireix gràcies a processos de comparació social entre el nostre grup i d'altres als quals no pertanyem.
Si la comparació té com a conseqüència un resulta positiu, la persona obté una identitat social satisfactòria, si el resultat és negatiu, la seva identitat social serà insatisfactòria per si mateixa.
Tajfel i Turner (teòrics de la Identitat Social) argumenten que podem parlar de dos aspectes del nostre autoconcepte, així com de dos tipus d'identitats diferents;
-
Identitat personal: “ el jo individual”: característiques dels individus: sentiments, habilitats i atributs personals.
-
Identitat social: “El jo com a membre d'un o més grups”: característiques dels grups.
La identitat cultural està formada per tots aquells elements que ens permeten identificar-nos i caracteritzar-nos amb i de similar manera que la resta de la nostra comunitat, és a dir, el nostre grup de pertinença s'amplia i acostuma a coincidir i/o estar vinculat amb el nostre territori.
Aquesta identitat també és conforma mitjançant la comparació amb "les altres".
"La identidad cultural de un pueblo viene definida históricamente a través de múltiples aspectos en los que se plasma su cultura, como la lengua, instrumento de comunicación entre los miembros de una comunidad, las relaciones sociales, ritos y ceremonias propias, o los comportamientos colectivos, esto es, los sistemas de valores y creencias (...) Un rasgo propio de estos elementos de identidad cultural es
su carácter inmaterial y anónimo, pues son producto de la colectividad” (González Varas, 2000: 43).